A PES Sorozat Történelme

Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás
Ha focis játékokról beszélünk, mindenki kapásból vágja rá, hogy Fifa. Igen, az EA Sports által fejlesztett Fifa sorozat a legnépszerűbb PC-s futball játék (volt). Már több mint 10 éve annak, hogy napvilágot látott az első Fifa, azóta évről-évre kapunk egy újat. De a KONAMI sem ma kezdte a focis játékok készítését, csak a régebbi verziók egyike sem jelent meg PC-re, így sokan csak PS, PS2, Xbox, SNES konzolokon találkozhattak vele. Az ott elért sikerek hatására az ISS sorozat utóda, a PES sorozat harmadik tagját PC-re is kiadták, ezzel megtörve a Fifa sorozat PC-s egyeduralmát.
Végigjátszás
Hyper Soccer

Sokan nem is gondolnák, hogy a KONAMI által fejlesztett sorozat első tagja 1992-ből származik és a Konami Hyper Soccer nevet viseli. Nintendo-ra jelent meg, és akkoriban nagyon szerették, hiszen nem sok focis játék volt:). A képek alapján nem is lehetett rossz, bár manapság máshoz vagyunk szokva.


International Superstart Soccer 94'

Aztán jött az ISS (International Superstar Soccer) első része 1994-ben, PlayStation és SNES (Super Nintendo Entertainment System) konzolokra. A sorozat japán neve World Soccer: Perfect Eleven volt, innen származik a Winning Eleven sorozat. Az ISS sorozat közvetlen utóda meg ugye a Pro Evolution Soccer.

International Superstar Soccer Deluxe

Egy évvel később (1995-ben) jött az ISS Deluxe, mely ugyan csak PS és NSES konzolokra jelent meg. Híres volt a valósághű animációkról. 36 válogatott csapatot tartalmaz, valós játékosokkal (Valderrama, Baggio, Ravanelli, Petkov), de torz nevekkel. 16 különböző formáció és 8 különböző taktika közül választhattunk. A játék japán neve a World Soccer 2: Fighting Eleven.International Superstar Soccer 98'

Aztán jött az ISS 98’, melyben már több stadion is helyt kapott, köztük néhány az 1998-as Francia világbajnokságról. A játék erőségei közé tartoztak az időjárás viszonyok, a játékos létrehozása opciók, a les helyzetek kezelése, a liszenszek (nem sok), az esti meccsek reflektorok alatt és a kommentátor Tony Gubba személyében.


ISS 2000,  ISS 2002

Később még két része jelent meg az ISS-nek, az ISS 2000, mely csak Nintendo64-re jött ki, valamint az International Superstar Soccer 2 (2002-ben), mely már az első Pro Evolution Soccer sorozat után jelent meg PS2-re és Xbox-ra. Az akkori viszonyokhoz képest ez már egy új generációnak számított. Ebben a részben hivatalos liszenszek is helyt kaptak, 56 válogatott csapatot tartalmazott korrekt nevekkel.


Pro Evolution Soccer

2001-ben jelent meg az első Pro Evolution Soccer epizód, még csak PS-re és PS2-re. Ez tartalmazta az alapjait a mai PES részeknek. Öt különböző nehézségi szint, játszható bajnokságok, változó időjárás viszonyok, hosszabbítás… Ezek manapság alap dolgok, de akkoriban újdonságnak számítottak.


Pro Evolution Soccer 2

Egy évvel később (2002-ben) kiadták Pro Evolution Soccer sorozat második részét, még mindig PS2-re csak. 54 válogatott csapat, 16 klub csapat, plusz 7 rejtett. Bajnokságokat és kupákat játszhattunk. Lehetett játékosokat létrehozni egyedi adatokkal majd saját csapatunkba rakni őket. „Classic” csapatokat és játékosokat is tartalmazott a játék.


Pro Evolution Soccer 3

És igen, eljött az idő, hogy PC-n is megmutassa magát a sorozat. A harmadik rész már nem csak PS2-re, hanem PC-re is elkészült. Elsőre sokan kétkedve fogadta, kivéve azokat, akik évek óta PS, PS2-es konzolokon a sorozat rabjai voltak. Tudták, hogy egy olyan játékról van szó, mely megtörheti a Fifa sorozat PC-s egyeduralmát. Az élvezetes játékmenet, a Mester Liga és a sok-sok nagyszerű ötlet rengeteg játékost megfogott. A játék japánban Winning Eleven 7 néven jelent meg, az amerikai kiadás neve pedig Winning Eleven 7 International. A játékról tesztet is olvashattok az oldalon, melyet még The Hedgehog írt. Ő indította el a PES híreket akkor még a Fifa Hungary weboldalon, melyből kiválva, de a HUNGARY lapcsalád tagjaként megszületett a PES HUNAGRY, ahol manapság is olvashatjátok a Pro Evo Sorozattal kapcsolatos híreket. A PES3 óta már megjelent 3 újabb PC-s rész, melyek mindegyike jobb és jobb. Hogy meddig tart a Pro Evolution korszak? Ezt még nem tudni, de a következő generációs konzolok megjelenésével várhatóan a játék PC-s változata is lényegesen változni fog.


  « vissza a végigjátszásokhoz  

A hónap legnépszerűbb hírei