Pro Evolution Soccer 2009

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  Darths
Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás
 
Idén alapvetően három, egymástól teljesen különböző futball-szimulátorral találkozhat a sportra éhes közönség; ugyan egyszerre jelent meg, de két teljesen különböző játékot készített az EA PC-re és next-gen konzolokra, és a mostohatestvérek most kiegészültek a nagy megújulásától hangos PES 2009-cel. Ezzel teljessé vált az idei körkép, melyből levontuk a megfelelő konzekvenciákat, hiszen mindhárom játékot kellően kiteszteltük.
Mint azt néhányan tudhatják már, amióta a PES beköszönt a PC-s platformra, onnantól egyet jelentett „A FUTBALLSZIMULÁTOR” fogalmával számomra, mely mellett az arcade-szagú FIFA szóba sem jöhetett. Hogy mire fel ez a múlt idő? FIFA 09…konzolon… Tudom, ez itt egy PC-s Pro Evo teszt, és az is lesz, ám a teljesség igényét fülön ragadva, nem mehetek el emellett szó nélkül. Amit újgenerációs konzolon összehoztak a kanadai srácok, az valami elképesztő, PES-eket megszégyenítő játékmenet – nem vicc. Aki nem hiszi, járjon utána, de idén a kis magán ranglétrám a következőképpen alakult: torony magas előny tudatában bajnok a next-gen FIFA 09, második helyen szerénykedik a minden platformon azonos PES 2009, míg harmadik helyen a PC-re megújított FIFA 09 került.

Kellett ide reform?
Még tavaly, az előző Pro Evo megjelenését követően ismertette Shingo „Seabass” Takatsuka, a sorozat atyja, hogy az volt az utolsó rész, ami az ősidőkben kezdődött játékmechanizmus fejlesztéséből ered, mivel lesöprik az asztalt és újraírják a játék struktúráját a passzrendszerrel, labdafizikával és hasonló „apróságokkal” együtt. Nem tett lóvá bennünket a japán mester és most már mondhatom, hogy sajnos, hiszen koránt sem úgy sült el ez a reform, ahogy abban bíztunk.

A legelvetemültebb játékosoknak is újra kell tanulni a kezelést, az irányítás teljesen megbolydult, ami persze nem is lenne gond, ha az újítások nem lennének használhatatlanok és nem csonkították volna meg az usb-s kontroller minden előnyét. Elsőre nem is látszott igazán, hogy mennyire megváltozott minden, mivel a PES-es mozgáskultúra visszaköszön most is, csak kicsit leegyszerűsödtek a dolgok, ugyanakkor egyes részek meg nehezebbek lettek. Sokkal kevésbé érzem, hogy én uralom az irányítást és bármit meg tudnék valósítani vele, amit a valós fociban is meg lehetne. Túl sok lett az irreális szituáció.

A passzrendszer kapott egy jó nagyadag rásegítést, így sokkal könnyebb lapos és ívelt átadásokat eregetni, de ugyanúgy előfordul, hogy a lehető legrosszabb helyen szerencsétlenkedő játékosnak passzolsz, önkéntelenül is. Kontrolleren kikerülhetetlen szerepet kapott a „manual pass” funkció, melynek keretében a jobb analóggal pontosan oda passzolhatunk, ahova húzzuk, szabályozható erőséggel. Az egyetlen szépséghibája az egésznek, hogy továbbra is használhatatlan. Az usb-s kontrollereken ráadásul az analóg foglalat szögletes kialakítása miatt amúgy is korlátozottan lehetne élvezni a hasznát, billentyűzeten meg nincs is – cserébe végleg megszűnt a külön csel kar, és beleolvadt az irányításba. Ezt úgy értsd, hogy azzal is cselezel, amivel a játékost irányítod. Ez megint csak nem bizonyult jó ötletnek, mivel rendre összezavarja az embert, ha éppen sprintel előre a csatárral és a trükk behozatalához össze-vissza kell nyomkodni ugyanazokat az iránygombokat, mint amikkel az adott karaktert tartod egyenesben. Ettől függetlenül az irányítás többi része maradt a régi, csupán át kell állítani a megfelelő betűkre a funkciókat, mert alapból össze vannak keveredve.

Határozottan nem!
Nekem ez az „új játékmenet, régi hangulatban” abszolút nem jön át, nem élvezem, hogy egyszer két pillanat alatt felpasszolom magam az ellenfél kapujáig és sz*rom a gólokat bárhonnan, legközelebb meg semmi nem jön össze. Van egy-két könnyű mozdulat, ami a csel beolvasztásának köszönhetően egyszerűen előhozható, billentyűzeten is túlontúl könnyen kerülhetünk gólhelyzetbe egy gyorsabb játékossal. Ami nagyon nehéz lett viszont, az a védekezés; úgy általában körülményes és elég suta lett a védők mozgása, ráadásul az előbbi trükköt szinte csak Puyollal lehet néha lefogni. Zavaros az egész, néha még scripthibák is felütik a fejüket és megbolondul egy-egy játékos pár pillanatara – vagy a labda. Mindettől függetlenül koránt sincs szó arról, hogy rossz lett a PES játékmenete, mert ez nem igaz, de attól, hogy más lett, jobbnak semmiképpen nem nevezném, mint a 2008-as epizódot. Persze akadnak újítások, a kapus megint kapott néhány új mozdulatot és még gyorsabban – néha már irreálisan - reagál, az egyérintős passzok is új animációkat kaptak, viszont a gyorsan elvégezhető szabadrúgások ezúttal is eléggé ritkák, holott sokkal sűrűbben is elsüthetőek lennének.

A mesterséges intelligencia ügyes, már a második nehézségi fokozat is képes néha megszorongatni a hatból, ami abból fakad, hogy a gép sokkal kiszámíthatatlanabbul játszik és a „Team Vision” rendszer is továbbfejlődött. Van, hogy akár 40-ről rádurrantja, okosan cselezget, kreatívan és bevállalósan passzol, egyszóval mindig kihívás a küzdelem, de soha nem lehetetlen. A saját társaid viszont még mindig tudnak tökölni a támadásoknál, ám akad néha szenzációsan jó meglátása is a gépnek, de összességében még mindig nem olyan, mint amilyennek lennie kéne, ráadásul futtatni továbbra sem lehet a labdátlan társat. Pontrúgásokon sem vettem észre igazi változást, csak valamivel könnyebb lett, és a kapura lövések is hasonlóképpen trükközhetőek, mint eddig – a reform errefelé jól megbújt…

Kézzel fogható újdonságok
A FIFA „Be a Pro” módjára idén már volt épkézláb válasza a Konaminak is, úgy hívják „Become a Legend”. Korábban is volt lehetőség egy embert irányítani a játékban, de ennél több figyelmet nem kapott az ügy. Nem úgy, mint most! Vannak előnyei és hátrányai a konkurencia ugyanilyen módjához képest: előnye, hogy egy ifjú, 17 éves tehetség bőrébe bújva, egészen a karriere végéig irányíthatjuk, ami a FIFA 4 szezonjához képest hatalmas különbség. A Become a Legendben nincs lehetőség valós sztárfocisták bőrébe bújni, mindenképpen magadnak kell létrehozni egy fiatal tehetséget, és a nulláról felküzdeni a nagyok közé. Kezdetben valami kiscsapat tartalékát fogjuk képezni, és a felnőtt csapat ellen vívott tréningmeccseken hívhatjuk fel magunkra az edzőbá’ figyelmét – eleinte csak csereként. A karakterünk teljesítménytől függően fejlődik - a FIFA-ban ez részletgazdagabb – és kap helyet a kezdőben, aztán kedvünkre igazolhatunk különböző csapatokhoz, ha sikerült befutni. De ez után lássuk a mód hátrányait is, ami elsősorban az unalmas játékmenetben nyilvánul meg és a kamerakezelésben. A társak eleinte elég ritkán passzolnak, csak egyféleképpen kérhetjük a passzt – nagyobb távolságokból mindig hiába. A speciális kameranézet is előszeretettel hibádzik: sokszor nagyon lassan áll pozícióba és szem elől veszítjük a labdát,nesze neked jó ütemű kiugratás. Mindezt átélhetjük a PES menedzser módjában is, hiszen így is lehet csak egy embert irányítva játszani - ha már több figyelmet nem kapott idén.

Egy másik teljesen új módozat „Legends” néven fog bevonulni a köztudatba, ahol az előbb taglalt mód irányítható játékosát küldhetjük harcba online, három másik emberrel szövetségben. Ez a lehetőség szerencsére jól el lett találva, hiszen a játék figyeli a négy emberi játékos minden mozzanatát, összjátékát a másikkal, illetve a támadásépítéseket és pontozza azokat. Minél ügyesebben játszunk össze a társakkal, annál több pontot kapunk egyénileg is, hát még ha gólt is szerez valaki az akció végén. Érdekes, hogy így nem éreztem laggolást az online kapcsolatban, ellenben az 1vs1 meccseken, ahol ugyanúgy vannak gondok, mint eddig. Van lehetőség simán egymás ellen játszani ezúttal is, ahol olyan butaságok is megtörténhetnek, mint aminek elszenvedője voltam, mégpedig az ellenfél megpattanó szabadrúgását követően a kapusom egy helyben állva, szemmel kísérte, ahogy a labda ráérősen bedöcögött a lába mellet, aztán csak némi fáziskéséssel reagálták le a játékosok a szitut…

Hiányos körítés
Licencek terén tovább romlott a helyzet, immáron semmilyen német csapat nincs és jó pár spanyol klublicenc is elveszett, amellett, hogy az angoloknál továbbra is csak két teljesen licencelt csapat van, idén a Liverpool és a Manchester United személyében. Persze mindez javítható amatőr patchekkel, de akkor is sajnálatosak a hiányosságok, kellenének azok a mezek és logók. Egy nagyobb szabású kárpótlás viszont érkezett a hivatalos Bajnokok Ligája licenc megvételével, lásd külön.

Zenék és hanghatások terén továbbra sem domborít a program, sőt idén igencsak gyengusra sikeredett a zenei repertoár, és még a beígért mp3 importálás is kimaradt (csak a PS3-as verzióban van). A grafikáról direkt nem tettem említést, mert annyira nem számottevő a változás, bár kétségtelenül szebb lett minden. HD tévén jön át igazán a látvány, PC-n 1280-ban, max-on annyira nem fogott meg. Sajnos a portolásból fakadóan is előfordult több bug, ami szintén egyértelmű jele annak, hogy egy év kevés a sikeres megújuláshoz és ezt meg is sínylette az új rész...

 

Bajnokok Ligája
Éveken át mindig beimportáltam valahogy a BL indulót az aktuális PES-ekbe, hiszen nálam ez köthető össze legjobban a futball-életérzéssel. Ám erre idén nem lesz szükség, hiszen új játékmódként helyet kapott a játékban a torna, annak minden hivatalos dolgaival, kezdve kijelzőktől, panelektől, a stadionokban használt díszleten át, a trófeáig minden. Az ilyen meccsek előtt a tévés közvetítésnél használatos összekötő képsorok villannak be, a bevonulás animációknál meg vadul bömböl a jól ismert szólam. Négy évre megvan a licenc, és ennek köszönhetően néhány új csapat is érkezett, ilyen például az UEFA kupa győztes Zenit St. Petersburg Arshavinnal és tárasaival, de három új stadiont is kaptunk (Wembley, Stade de France és a torinói Stadio Olimpico).

A nagy frissítés
Hamarosan letölthető lesz a játékhoz egy nagyobb szabású frissítés, melyben új spanyol csapatok kapnak hivatalos licencet; név szerint a Sevilla, az Athletico Madrid, a Racing Santander és a Valladolid. Mindezek mellett néhány csapat bekerül a Bajnokok Ligája licence alá, hogy a hivatalos BL szerelésben díszelegjenek a sima helyett. Ilyen például a Juventus, a Basel és a Marseille. Mivel az átigazolási időszak lejárta előtt zárták le a játék adatbázisát, így sok igazolás alapból nincs a helyén – többek között ezt is javítani fogják. Egy új játékelem is bekerül a pakba „Theatre of Legends” néven, mellyel visszajátszásokat oszthatunk meg az online közösségnek. Egyes források szerint a játékmenetbe is belenyúlnak majd, bár erről hivatalos információt nem találtam. Ugyan egy patch már megjelent, de az kimondottan a PC-s verzióhoz, mely „stabilitási gondokat” orvosol a hivatalos leírás szerint, ami rá is fért a játékra; nekem egyik napról a másikra például elment a kommentátor- és minden egyéb effekthang, csak a szurkolók hallatták a hangjukat a játékban…
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  pepsifoci.hu    
  Hozzászólások  

torres21

2010-05-23 11:36:37 [#15]

értékelés: 100/100

Icekrisz

2010-01-03 14:21:23 [#14]

Egyáltalán nem értek egyet, szerintem remek lett a rész, sokkal jobban tetszik mint az előző, van benne sok hiba, szerintem is sokkal jobb lehetne, de a 2008-asnál jobb, és a Fifa-nál is sokkal. Az, hogy konzolon milyen a Fifa az egy másik dolog... De én már csak ezért is elítélem az EA-t, ha ilyen játékot tudnak csinálni konzolra, és nem tesznek meg mindent, hogy ugyanez elérhető legyen pc-n, addig én rá sem nézek egyre sem:)

értékelés: 92/100

Danilajos

2009-12-14 15:45:28 [#13]

értékelés: 100/100

Moses

2009-10-26 01:52:10 [#12]

2010 uitán már ha 75ösre raknám, tehát

75/100

de akkor egy 85öt megért

85/100

értékelés: 85/100

Dundi94

2009-10-24 15:26:57 [#11]

értékelés: 100/100

danny_200

2009-10-22 20:44:30 [#10]

értékelés: 89/100

iniesta0814

2009-10-06 01:27:37 [#9]

értékelés: 75/100

Futoka

2009-09-28 20:41:29 [#8]

Hú nagoyn tetszik a játék, de most nagyon felszexuálta az agyam...
AMATŐRBE simán végigmentem az összes meccsen, majd bl döntőbe vért kellett izzadnom!!!!!(4éve FIFÁztam)és így is Reál Cselzi 2 3.

értékelés: 100/100

soda

2009-07-16 15:17:22 [#7]

értékelés: 96/100

Gyulai.Norbert

2009-07-16 06:42:29 [#6]

értékelés: 99/100

Echo

2009-06-26 01:42:38 [#5]

értékelés: 98/100

gondaati

2009-05-23 09:06:53 [#4]

nem tudom, hogy miért szidjátok...
szerintem remek...
Mit csinálnátok, ha nem is lenne?

értékelés: 99/100

Cesc Fabregas

2009-04-26 17:17:10 [#3]

értékelés: 80/100

cinkoxid

2009-04-20 22:18:42 [#2]

értékelés: 95/100

Quaresma

2009-03-30 15:36:34 [#1]

Annyira azért nem lett rossz, vannak jó részek benne, PC-n a legjobb, kár hasonlítani a konzolos fifához, teljesen más világ a kettő:).

értékelés: 88/100

Adatlap

megjelenés:

ismeretlen

Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

Értékelés

+ király legends mód
+ bajnokok ligája licenc
+ megváltozott játékmenet...
- ... ami nem sült el olyan jól
- már megint a fránya licencek
- előfordulnak bugok
92
79
83
77
86

Ajánlott konfiguráció:

CPU: Intel Pentium 4 3.0 GHz, RAM: 2 GB, GPU: GeForce 6800 GT / GS, Radeon X1600 vagy jobb. Pixel / Vertex Shader 3.0 és 256 MB VRAM , HDD: 8 GB

Közösségi média

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Friss hírek