Pro Evolution Soccer 3

Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás

Az első pillantás 
 
 
 
 A kor követelményeinek megfelelõen a játék DVD-n terül el. Ez fõként azért van, mert többnyelvû kommentár közül választhatunk, de maga a program magja simán elférne egy CD-n. Mindenkinek és fõként FIFA rajongóknak mondom, hogy elsõ indításkor érdemes nem elnyomni az intrót, mert ilyet már régen nem láthattunk futball játékban. Hangulatos és tényleg remekül megkomponált bevezetõ animációt láthatunk, mely rögtön ráver az EA utóbbi évek sablonos bevezetõire.


Bemelegítés 
 
 
 
A játék talán egyetlen legnagyobb hibáját rögtön észre is vehetjük a menükben császkálva. A PES3 nem tartalmaz hivatalos licenszeket és így nincsenek benne hivatalos bajnokságok, kupák és csapatok, sõt a több csapat játékosai csak "görbített" néven szerepel. Ez a legtöbb tõgyököres FIFA játékost rögtön elriaszthat, ha nem tudnánk, hogy létezik a játékhoz komplett javítás, mely minden klub és válogatott csapatot a valós formájában, nevével és játékosaival tartalmaz (http://www.proevolutionline.com/). Persze mindezek ellenére játékmódokban nincs hiány. A Match Mode-ban játszhatunk barátságos mérkõzéseket vagy indíthatunk tizenegyes párbajt. A League Mode-ban sima egy- vagy két idényes bajnokságot játszhatunk, a Cup Mode-ban pedig rendezhetünk világ- vagy európabajnokság mintájára egy tornát. A Master League pedig egy a FIFA 2004 karrier módjához hasonlító, de talán annál kicsit komplexebb és szórakoztatóbb rész. Itt egy teljesen amatõr csapattal indulunk, ismeretlen játékosokkal, akiket edzenünk kell és az alsó osztályból kell felküzdeni magunkat. Itt ugyanúgy, mint az EA-s játékban a gép a háttérben mozgolódik és ad-vesz a játékospiacon. Az edzések itt nem csak képletesen vannak megvalósítva, hanem tényleg ki is zavarhatjuk a srácokat a gyepre, hogy különbözõ helyzeteket gyakoroltassunk velük. Szóval unatkozni nem lehet a PES3-mal és akkor ez még nem minden.

Az úgynevezett Edit Mode alatt az igazi fanatikusok igazán kiélhetik magukat, hiszen itt akár saját játékosokat is kreálhatunk vagy a meglévõ csapatokat szerkeszthetjük át. Ha a PES valamiben erõs, akkor ez a rész az egyike azoknak. Szemtelenül sok lehetõségünk van. Például hajszínbõl van vagy hatvan kezdve a platinaszõkétõl a kék színig, de akár szemüveget vagy maszkot is aggathatunk a játékosunkra. Hihetetlenül változatos figurákat készíthetünk és tényleg azt lehet mondani, hogy ebben párja nincs a PES-nek. Bár saját csapatot nem hozhatunk létre, de bármelyik meglévõt átszerkeszthetjük és tetõtõl-talpig megváltoztathatjuk.


Van még egy érdekes rész, mégpedig a PES Shop. A játék során a különbözõ megnyert mérkõzések után PES-ben (ez a játék pénzbeli mértékegysége) különbözõ összegeket kapunk és ezeket költhetjük el a PES Shopban. Vehetünk új frizurákat, cseleket, speciális képességeket, csapatokat vagy játékosokat. Így például egy idõ után régi idõk válogatottjait is elõhozhatjuk, valamint a megvehetõ játékosok között ott van a mi Puskás Öcsink is. Jó dolognak tartom, hiszen így még egy ok arra, hogy akár órákat töltsünk mérkõzést-mérkõzésre nyerve a játék elõtt.
 

Sípszó előtt 
 
 
 
 Egy-egy mérkõzés elõtt számos dolgot beállíthatunk. Megadhatjuk, hogy esõben vagy tiszta ég alatt szeretnénk-e futkározni és esetleg nappal vagy este, de akár az évszakot is kiválaszthatjuk. Stadionok terén sem fukarkodott a PES fejlesztõcsapata. 21 ismert stadion és egy tréning pálya foglal helyet a játékban. Mindegyik tökéletesen az eredeti arénák hû mása, a világ minden tájáról (a részletes stadionlista itt található). A nehézségi fokokat itt csillagok jelölik, melyekbõl öt van, egy csillag a leggyengébb szint, öt csillag a legerõsebb. Érezhetõen nagy különbségek vannak a fokozatok között és nem a mi játékosaink tudása romlik, hanem a gép lesz taktikusabb, míg alacsonyabb szinten csak ritkán folyamodik direkt passzokhoz, addíg a magasabb szintû MI már hajlamos kényszerítõzni a védelmünk kikerülése érdekében.A gyakorlott FIFA játékosokat akkor éri meglepetés amikor bekukkantanak a Formation Settings részbe. A KONAMI nem titkoltan nagy hangsúlyt kívánt fektetni a játék taktikus részére és ez a jelek szerint sikerült. Az elsõ és legfontosabb, hogy saját magunk készíthetünk csapatfelállásokat. Vannak persze már elõre beállított alakzatok, de oda toljuk az adott játékost egy-egy zónán belül ahova csak akarjuk. Ezenkívül megadhatjuk a csapat stratégiáját (letámadás, játék a széleken, kontra stb.) és mindezeket akár el is menthetjük. Sajnos az EA Sports nagyon hanyagolta (és hanyagolja) a csapat menedzsmentet, pedig íme a példa, hogy milyen nagy hatása is van egy ilyen kidolgozott résznek magára a játékra. 
 
 
 
 Körkép a stadionban 
 
 
 
 Most már itt az ideje, hogy bemutassam nektek, milyen is a játék kívülrõl. Vagyis, hogy néz ki a drága! Ezt egy szóval is le lehet írni: csodásan! Mérkõzés elõtt láthatjuk, amint a két csapat a pályára kivezetõ folyosón álldogál. A stadionok kidolgozása gyönyörû. Ki merem mondani szebbek, mint a FIFA 2004 stadionjai és ez elmondható a PES3 egészére. A grafika sokkal letisztultabb, élesebb. A közönség bár nem túl jó, egy fokkal szebb és változatossabb, mint az EA játékában. A stadionokban lengenek a zászlók, hatalmas drapériákat feszítenek ki a szurkolók, szalagok és konfettik repkednek, görögtüzek füstölögnek, mûködnek a kivetítõk, szóval zajlik bennük az élet. Nagyon tetszett mikor esõre állítottam az idõjárást, mert ekkor kis tócsák jelennek meg a pályán. A játékosok pedig egy-egy becsúszás alkalmával vízfelhõt húznak maguk után, nagyon élethû. Bár a játékosok, fõként azok arca nem olyan fotorealisztikus, mint a FIFA 2004-ben, mégis sokkal jobbak és tisztábbak az arcvonások és ami a legjobb testalkatilag is különböznek egymástól. Például Henry tényleg egy cingár, mozgékony, aszkéta alkat, míg Totti tipikusan kigyúrt "ficsúr". A sztárjátékosok arcai tökéletesen felismerhetõl és a legtöbb esetben mindenki felismerhetõ még távoli kameranézetbõl is. Amin elõször én nagyon bosszankodtam az játékvezetõ és partjelzõk teljes hiánya. Végülus ott vannak, csak nem látjuk õket játék közben és azért ez 2003-ban már elvárható egy futball játéktól. Ugyanez a helyzet a kispaddal is a pálya szélén. Teljesen kihalt. A FIFA-ban sem a legjobb, de ott legalább van jele valami "életnek". Engem zavart a dolog.Grafika, grafika, grafika 
 
 
 
 Térjünk át az animációkra, ami a FIFA 2004 erõssége. Itt már azért vannak hiányosságok, de még mindíg nem mondanám ezeket sem egetrengetõ hibának. Néhány perc játék után már észrevehetjük, hogy a PES3-ban hihetetlenül sok kisebb-nagyobb animációs fázis van. Egy-egy mozdulatnak több tucat megfelelõje van. Egy mérkõzés alatt én alig fejeltem kétszer ugyanúgy. A legnagyobb gondom nekem a futás animációjával volt, melyet játék közben nem is igazán, viszont a visszajátszásokban és gólörömökben annál inkább érzékeltem. Nem tudom megmondani, kicsit furcsán, darabosan, mozognak és fordulnak a játékosok, de mégegyszer mondom ez játék közben egyáltalán nem tapasztalható. A legjobban a párharcok jöttek be számomra, mert itt tényleg meg kell küzdeni a labdáért, akár csak a való életben. És akkor beszéljünk egy kicsit a játékmenetrõl, ami a nemes egyszerûségével nyugodtan mondható, hogy felveszi a versenyt a FIFA 2004-el. A játék irányításához, akárcsak a FIFA idei részénél érdemes beszerezni egy analóg gamepadot, mert arra íródott és bár billentyûzeten is tökéletesen elsajátítható az irányítás, ott jóval nehezebb. A labdaszerzésnél tartottam ugye. Igen, hát ez itt nem olyan egyszerû. Aki futbalozik, az tudja mennyire súlyos szó egy megszerzett vagy egy elvesztett labda. A PES3-ban küzdeni kell a labdáért. Nem lehet egyszerûen odacsúszni és szerelni. Az irányítás nem olyan bonyolult, mint a FIFA 2004-ben. Van egy lövés, két passz (sima és szöktetés), egy emelés, egy sprint és egy csel gomb. Ezek kombinációjával hozhatók elõ egyéb mozdulatok, melyeket a Tréning Mode-ban megtanít nekünk a program. A lyukra futtatás, annak ellenére, hogy csak egy gomb kell hozzá nagyon jól modellezett procedúra és ennél jut szerephez a más játékokban mindíg kikapcsolt radar. A PES3-ban ugyanis kelletlenül rá fogunk pislantani a képernyõ alján látható kis radarra, melyen saját játékosaink helyezkedését tökéletesen figyelemmel követhetjük és így tudhatjuk merre érdemes indítani. Apró bár látványos megoldás, hogy a szélen például magunkra húzhatjuk a védõket, majd az ezt megneszelõ tökéletes mesterséges intelligenciával felvértezett csapattársunk elõtti üres területre passzolva a labdát hozhatjuk kellemetlen helyzetbe az ekkor már veszettül kirohanó kapust... akit akár el is fektethetünk (nem úgy, mint a FIFA-ban, ahol ez egy kicsit nehézkes lenne) és így guríthatjuk a hálóba a bogyót! A játékosok tökéletesen az adott szituáció szerint viselkednek, a tizenhatos közelébe érve láthatóan még jobban rákapcsolnak. Tetszett, hogy végre egy döntetlen mérkõzés is lehet izgalmas és pergõs, helyzetekkel teli és végre IGAZI meccseket lehet játszani. Ez a PES3 erõssége és ebben jóval a FIFA fölé emelkedik!

A bíró kartárs amúgy nagyon korrekten vezeti a partit, bár néhány becsúszást szerintem túl szigorúan osztályoz. Itt már észreveszi a kezezést is, igaz szándékosan nem tudunk "kézilabdázni" :D Gyakorolja az elõnyszabályt, amit a játék alatt kis sárga-fekete ikonként jelöl a bal-felsõ sarokban. Az bosszantott, hogy a holtidõben (kirúgás, bedobás) nem áll meg az óra, ez egy kicsit arcade maradék, amit tessék azonnal javítani a PES4-ben. 

 
 Ami a fülünknek kell vagy nem kell 
 
 
 
 A hangokkal összességében meg vagyok elégedve. A mérkõzések közben hallható hanghatások megállják a helyüket. A közönség szurkolása változatos és még azt is állíthatjuk a "menetek" elõtt, hogy kit favorizáljanak jobban a két csapat közül. A kommentár (kettõ van belõlük) sem rossz, változatosnak nem mondhatom a szókincsüket a srácoknak, de mindenképpen dícséretes, hogy nem csak egy, hanem rögtön öt nyelvû hang közül választhatunk (angol, német, francia, olasz és spanyol). Ennek is köszönhetõ, hogy a játék DVD-n terpeszkedik el. Sajnos csak a nagyobb csapatok játékosainak nevét tudják a riporterek, de például a magyar válogatottból mindenkit nevén neveznek és ez dícséretes, ismerve kis hazánk tizenegyének nemzetközi helyzetét. A zene tipikus játéktermi nyöszörgés, bár egyáltalán nem zavaró, sõt a félidõk utáni visszajátszásokhoz tökéletesen illik, mégis azért jobb lett volna dögös zenéket hallgatni, mint a FIFA-ban.

 

Konklúzió  
  
  
 Összességében annyit mondhatok, hogy az EA Sportsnak volt mitõl fénlnie, hiszen idén az én mércém szerint meg kell osztania a PC-s futball játékok képzeletbeli trónjának legfelsõ fokát. A PES3 jött, látott és még nem gyõzött, de ha így folytatja (és ha az EA is így folytatja :D), akkor gyõzni fog. Én minden megszállott FIFA rajongónak ajánlom a Pro Evolution Soccer 3-at, ha csak azért is, hogy lássák mivel is kellene még a FIFA-t feldobni.

  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  pepsifoci.hu    
  Hozzászólások  

Moses

2009-09-22 21:06:21 [#1]

jajj de jó volt ez annó :)

értékelés: 91/100

Adatlap

megjelenés:

ismeretlen

Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

Értékelés

+Grafika
+Remek játékélmény
-Kevés liszensz

86
99
78
81
89

Ajánlott konfiguráció:

CPU: 1.4 Ghz Intel Pentium 4, RAM: 256 MB RAM, GPU: NVIDIA GeForce 4, ATI Radeon 9600, HDD: 5 GB

Közösségi média

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Friss hírek